måndag 8 juni 2015

Måndagsturen - rundorna

På andra orter i vårt avlånga land finns det "måndagsrundan", "söndagsträningar" och troligen rundor som inbegriper samtliga veckodagar i namnet. Vad det handlar om är ett fenomen där man samlas mer eller mindre spontant för att cykla i klunga under gemytliga former. 

I Växjö har vi "måndagsturen" som samlar allt större skaror ju mer etablerat begreppet blivit. Den har nu körts sen 2010 och är således inne på sitt femte år. Sedan 2012 är det vi i Lammhultcyklisterna som håller i taktpinnen och har numera även utbildade ledare i de olika fartgrupperna. Vi kör alltid klockan 18.00 med samling vid Residenset, Stortorget. 

På andra håll har uttryck som "fart efter kamrat" myntats. Här kör vi som sagt indelade i fartgrupper där det vanligen finns cyklister för en "nybörjargrupp" som håller runt 26km/h. Sen följer 28, 30, 32, 34 och ofta en 36-grupp samt "frifart". I den sistnämnda är träningen mer tävlingsinriktad och farten varierar därefter men oftast är det farter över 40km/h i snitt som är aktuellt. Snittfarterna är riktlinjer för att man som cyklist skall få en hum om hur fort det kan tänkas gå. Sen varierar det förstås alltid något beroende på gruppstorlek, väder och andra förutsättningar. 

Egentligen finns det två grundturer. Den "Korta" och den "Långa" rundan men i praktiken körs det tre sträckor med ett par varianter beroende på vilken fartgrupp som är aktuell. Allt för att tiden skall hamna på två till två och en halv timma tillbaks vid Stortorget. Gemensamt för samtliga är inledningen där vi tar oss snabbaste vägen ut ur stan via gamla Risingevägen vidare genom Högstorp och över ängarna vid Hollstorp. Sen viker rundorna av mot Hemmesjö via Billabacken och därefter styrs kosan mot Krokvik/Ingelstad beroende på sträckning. Passagen över RV27 sker på två olika sätt. De långsammare ledarledda grupperna kör över Bramstorp och "frifart" kör Billavägen rakt fram vid Tegnaby för att sen vika av mot Växjö och sedan in på Krokviksvägen.  

Väl i Krokvik börjar rundorna dela på sig beroende vilken distans som är aktuell. Även slutet skiljer sig åt då de snabbaste grupperna brukar köra via Torpa över Teleborg in till centrum medan de andra grupperna viker av mot Bergunda och kör via Sundet och Söder tillbaks till torget. Den sträckan är för övrigt längre.  

Samtliga sträckor finns att betrakta/ladda ned på Bikeroutetoaster där jag lagt upp dem samt på LCs hemsida.  


Korta rundan: ca 50 km
Beräknad tidsåtgång: 1.50h till 2.05h (28 km/h respektive 26 km/h)

(Variant: Ingelstad-Stenslanda istället för Krokvik-Nöbbele till Tävelsås vilket ger en distans på cirka 57 km istället. )


Mellanrundan: 67 km
Beräknad tidsåtgång: 2.08h till 2.25h (34 km/h respektive 30 km/h)

(Variant: Kalvsvik-Vederslöv istället för Osaby vilket ger en distans på cirka 69 km)


Långa rundan: 70 km
Årets snabbaste körning av den här sträckningen låg på runt 42,5 km/h i snitt vilket ger en cirkatid på runt 1.40h.  

(Variant: avslutning över Bergunda vilket ger en distans på cirka 74 km)


Följaktligen finns det såväl sträckningar som fartgrupper som passar nästan alla. Så häng på du med om du inte redan gjort det. Naturligtvis är alla välkomna oavsett om man är medlem i vår klubb eller någon annan eller helt saknar klubbtillhörighet. Representanter för Lammhultcyklisterna, Wexio Velo, Ride of Hope, Småland 338 med flera är de som syns mest i vimlet. 

Gemensamt för alla är att vi gillar gemytet i en klunga. Hur jobbigt det blir att vara gemytlig är dock högst personligt!


/ J - med kartan i huvudet istället för i hand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar