lördag 16 mars 2013

Designersamarbeten IV, Ansø

- Knivpresentation, Spyderco C145GP "Zulu" av Jens Ansø


I min serie om knivmodeller som tillkommit genom samarbete mellan customknivmakare och tillverkare är det nu dags för del fyra. Återigen bjuder jag på nordisk formgivning och även den här gången är det danska Jens Ansø som är aktuell. Det är för övrigt andra gången som han gör något tillsammans med Spyderco och den exotiska, möjligen afrikadoftande om man får tro namnet, frukten av detta samarbete är "Zulu".

Spyderco Zulu

Den här lilla fällkniven har ett unikt formspråk och bär många drag som är kännetecknande för Ansøs verk. Bland annat har han blivit känd för sitt karaktäristiska mejslade mönster på handtagen som ger ett närmast topografiskt utseende. De distinkta fördjupningarna skapar förutom ett visuellt intryck även ett mycket gott fäste. Detta förstärks i det här fallet av handtagets form som är kraftigt svängt. Detta är något som kan uppfattas mer eller mindre positivt beroende på handstorlek. Jag uppskattar formen då den passar min hand väl - jag har normalstora händer skulle jag misstänka. Bladet ger den för Spyderco typiska rampen för tummen att vila på men inte lika uttalat som på en del andra modeller. Den är inte heller försedd med räfflor av något slag utan slät, något jag faktiskt uppskattar. Ska det ges någon negativ kritik så är det att såväl bladrygg som delar av handtaget kunde fått lite mindre skarpa kanter.

Den här typen av "pistolgrepp" ger en annan arbetsvinkel jämfört med mer traditionella rakare varianter av handtag. Men kniven är inte heller att betrakta som en täljkniv utan mer som en allmän brukskniv.

Zulu har ett kraftigt svängt grepp som
passar många men inte alla

 Ansøs karaktäristiska greppmönster på handtaget

Skållorna i G-10 är fästa med torxskruvar på "liners" av urborrat stål. Det ger en styv och stadig kniv som trots det är relativt lätt och behändig. I det här fallet väger kniven in på under 100g. Konstruktionen är öppen och hålls förutom av bladstoppet ihop av två bultar. Hål för fånglina finns.

Öppen konstruktion med lättade ståldetaljer

Clipet är Spydercos vanliga timglasformade och är i det här fallet för oss högerhänta då det inte kan flyttas till motsatt sida handtaget utan enbart ändras till att bäras med bladspetsen uppåt eller nedåt. Vad som känns bäst är förstås en smaksak men jag föredrar ofta spets uppåt då det för det mesta ger ett mer naturligt grepp för enhandsmanövrering på de flesta knivmodeller. Undantag finns dock och det här är ett av dem. Zulu försvinner mer i fickan om man vänder på clipet vilket jag gjort. Det följer då också handtagets naturliga form bättre vilket i mitt tycke "stör" utseendet mindre.

Spydercos utmärkta clip här i gråsvart utförande


Clip monterat med bladspets nedåt

Bladet på kniven är typiskt Ansø med djärva linjer och inspiration hämtad från en scimitar*. Det känns igen från t ex "Whale" som jag tidigare recenserat men är här mer accentuerat. Formen går att spåra från hans customknivar som "Amok", "Rasta" och "Bastid". Eggen är svängd - "recurved", har en skålslipning med hög slipfas och en kraftig buk. Ovansidan på bladet är taperat vilket förstärker utseendet som är mycket personligt och i mitt tycke vackert. Den här typen av design kräver viss tillvänjning vilket gör den mer intressant. Det är inte sällan fallet med god formgivning för övrigt.


Blad i förnämliga S30V med form inspirerad från mellanöstern

En uppåtsvängd spets i kombination med en "recurve"
gör att eggen får två nästan  raka delar. Återstår att
se hur svår den är att slipa.

Modellen är försedd med extra stort Spydiehål med 14mm diameter
och bladet är på baksidan märkt med Ansøs snygga logga

Mitt exemplar av Zulu har perfekt passform och låset, en linerlock, är helt utan spel. Det går också mycket mjukt och smidigt att släppa. Urtaget i G-10 skållan ger utmärkt åtkomst till låset och fjäderspänningen är väl avvägd. Stark nog för att låsa distinkt och flexibel nog för att inte sarga tummen när den ska släppas.


Perfekt utförande av en "LinerLock" och i bild skymtas 
även glidlager i fosforbrons

Utförande och byggkvlité är utmärkt. Av vad jag hört av andra så är det vad man kan förvänta sig av de knivar som tillverkas i Taichung, Taiwan. Nivån och kvalitetskontrollen är extremt hög som vanligt när det gäller Spydercos produkter. I Taichung tillverkas även andra high-end modeller som t ex "Valloton subhilt" och "Southard flipper". Materialen i Zulu är även de i högsta klass. Bladstålet är det mycket kända S30V från amerikanska Crucible, ett av de första stålen som utvecklades specifikt för användning vid knivtillverkning. Ett så högklassiskt stål bidrar förstås till att priset på kniven blir högre men ger utmärkta egenskaper med avseende på rosttröghet, skärpevaraktighet och förmåga att ta en vass egg. Fabrikseggen på den här kniven var mycket bra och kniven är riktigt vass!

Det senaste samarbetet mellan Ansø och Spyderco resulterade i ett av mina senare knivinköp och är en av de vackraste knivarna i min samling.

Bra kniv i snygg förpackning

Om kniven kan också sägas att det är en personlig liten rackare med mycket karaktär. Utseendet är inte så insmickrande utan det är snarare fulsnyggt. Som sagt inte en kniv för alla men definitivt värd att pröva för den som söker något mer udda att stoppa i fickan. Att den sen råkar vara gjord i toppmaterial av en erkänt duktig designer skadar inte och det blir inte sämre av att den är vass så in i h-e.


Specifikation:

Längd utfälld: 175mm
Vikt: 96g
Bladlängd: 77mm
Godstjocklek: 3mm
Bladstål: CPM S30V
Handtag: G10, med konturer
Lås: LinerLock

Tillverkare: Spyderco, producerad i Taichung Taiwan


/ J - kniviot

* Sabeltyp från mellanöstern ofta med kraftigt krökt klinga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar