onsdag 17 april 2013

Sportdrycksrecept

- John Ws raketbränsle, favorit i repris


Efter förfrågan från några olika håll på sistone följer här en reprisering av receptet på John Ws raketbränsle. En mycket högoktanig sportdryck/gel som fortfarande genomgår beta-tester.Så den inmundigas på egen risk bör påpekas. Förutom förekommande trötthet så botar den här förträffliga blandningen även nästäppa, nageltrång, tryck över bröstet, lungsot, kräftan och en bister ekonomi.

JohnWs tinktur bra mot allehanda åkommor

Idén var att skapa en egen energigel då jag för all del funkar bra på t ex Enervits produkter och särskilt gillar deras koffeinberikade gel. Men så är man ju naturaliserad smålänning och det tenderar att bli dyrt i längden med dessa energitillskott. Sen är det alltid roligt att se vad man kan snickra ihop på egen hand. Alternativet blev därför att ta på labbrocken, ta fram e-kolven och börja koka själv.

Basen är en blandning av långsamma och snabba kolhydrater toppat med lite "zing" som kan varieras efter behov. Brygden smaksätts sen så den inte blir alltför oangenäm att klämma i sig. Grundtanken är ett energitillskott för de långa passen i sadeln samt för motionslopp och dylikt. På kortare turer köres med fördel på glatt humör och vatten möjligen förstärkt med en banan. Konsistensen på den här satsen blir ett mellanting mellan dryck och gel.


Reviderat energigelrecept (version II)
130g Dextropur
70g fruktos
1msk glukossirap
2dl apelsinjuice
4st koffeintabletter
2st Resorb (apelsin)
citronsaft efter smak

Gör så här:

·         lös upp resorben i juicen
·         mortla koffeintabletterna
·         Blanda allt i lämpligt kärl och värm på spis eller i micro till allt socker löst sig,
låt svalna och häll upp på flaskor

Det kan i förbifarten nämnas att apelsinjuicen inte bör innehålla fruktkött. Så enklare kvalité är faktiskt att föredra! Visade sig vid besök i den lokala butiken att det inte är så lätt att hitta. Det är modernt och för all del gott med fruktkött i juice.

Jag förpackar sen det hela i återanvändningsbara Squeezy-flaskor. Originalinnehållet tycker jag har en distinkt smak av tapetklister och fungerade ungefär lika bra för mig, det vill säga inte alls. Men flaskorna är superba!

Koffeinet kan varieras i styrka beroende på personliga preferenser och detsamma gäller för Resorben. Den är mest för längre turer om det skulle råka vara väldigt varmt. I annat fall kan den uteslutas. 

En liten brasklapp angående Dextropur som grundingrediens. Det är oerhört sött och gelen behöver därför något syrligt som t ex apelsin/citron för att kompensera för detta rent smakmässigt. Druvsocker är heller inte helt snällt mot magen i större mängder så en viss tillvänjning kan vara att rekommendera och man bör låta bli att överdosera! Annars kan det bli mer spännande än tänkt.

Ofta används maltodextrin istället för druvsocker som bas för energigeler. Det är en en stärkelse-produkt som  har ungefär samma GI och insulinsvar som glukos som är en monosackarid. Det är också snällare mot magen, smakar inte sött och ger en något snabbare glykogeninlagring enligt vad jag kunnat läsa mig till. Kort sagt det vore möjligen bättre, men och det finns ett men, det är svårare att få tag i om man inte skall ha större mängder för då går det lätt att beställa i diverse nätshoppar. Har bara svårt att föreställa mig att jag ska bränna iväg en 25kilos säck med malto. 

Är det någon som har något att tillägga så emottages tips tacksamt. Annars testar jag vidare i jakten på den perfekta blandningen.

J - reprisalgelisten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar